Zie jij de laatste tijd steeds vaker wespen rondom je huis en lijken ze te verdwijnen in de muur, maar weet je vervolgens niet waar ze dan naar binnen gaan? Dan zitten er waarschijnlijk wespen in je spouwmuur. Een van de moeilijkste plekken om een wespennest te verwijderen. 

Waarom in de spouwmuur?

De koningin is in het voorjaar altijd op zoek naar een rustig en donker plekje om eitjes te leggen. Ze kiest een veilige plek en heeft maar een kleine kier nodig om door naar binnen te kruipen. Als de eitjes uitkomen gaan de werksters aan de gang met het bouwen van het wespennest. Ze verwijderen isolatiemateriaal om hun nest de ruimte te geven. Hoe langer het nest blijft zitten, hoe groter het wespennest wordt. Een uitdijend wespennest kan de ventilatie van je huis ontregelen. Een slechte ventilatie betekent dat er meer kans is op vocht en dus schimmels of zwammen. Daarom is het slim om het wespennest zo snel mogelijk uit de spouwmuur te verwijderen. Zo voorkom je ergere problemen. 

Wespennest verwijderen

Je kunt zelf geen wespennest verwijderen uit je spouwmuur. Deze plek is zeer onhandig en vraagt daarom om een specifieke aanpak. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om de kier te dichten waar de wespen door naar binnen gaan. Als je deze kier dicht, zoeken de wespen een andere uitweg. Je lost hiermee dus niet het wespenprobleem op. 

Je kunt daarom het beste een professional inschakelen om het wespennest te verwijderen. De ongediertebestrijder spuit wespenpoeder in de openingen van je spouwmuur waardoor het wespennest uitsterft. De ongediertebestrijder zal hierbij ook goed opletten of hij de koningin ook bestrijdt. Als deze het overleeft, gaat ze weer op zoek naar een nieuwe plek om een nieuw nest te starten. Dit zou zomaar weer jouw spouwmuur kunnen zijn. 

Wespennest voorkomen

Wil je in de toekomst geen ongenodigde gasten meer in je spouwmuur? Zorg er dan voor dat alle gaten en kieren gedicht zijn van je spouwmuur. Dit kun je doen met een speciaal gaas waar wepsen niet doorheen kunnen. Kijk ook goed na of de boeidelen van je aangebouwde schuur of uitbouw goed afgewerkt zijn en dat deze geen ruimte hebben waar wespen door naar binnen kunnen. Wespen kunnen achter het houtwerk van de boeidelen kruipen en zoeken net zolang totdat ze een ventilatiegat gevonden hebben in de spouwmuur. 

Wespennest laten zitten?

Zit het wespennest op een plek waar jij er weinig last van hebt? In de spouwmuur van een schuur op je land waar je zelf weinig komt? Dan kun je het nest laten zitten. Je moet er wel rekening mee houden dat een wespennest zich snel uitbreidt en dat de grote hoeveelheid wespen alsnog schade en overlast kan veroorzaken. Daarom raden we je toch aan om een wespennest in een vroeg stadium al te verwijderen.