Als het om onze tuinen gaat, willen we allemaal iets dat er goed uitziet en niet veel onderhoud vraagt. Hoewel het waar is dat er niet zoiets bestaat als een “onderhoudsarme” tuin, zijn er wel degelijk manieren om je tuin zo in te richten dat hij van jouw kant minder werk vraagt. Hier zijn vijf tips om een onderhoudsarme tuin te creëren:

1. Houd het eenvoudig

Meer planten en elementen aan een tuin toevoegen zal op den duur meer onderhoud vergen, dus houd je ontwerp zo eenvoudig mogelijk. Extra rotsen of andere elementen toevoegen kan er mooi uitzien, maar je zult meer tijd moeten besteden aan het wieden eromheen als ze niet perfect vlak op de grond geplaatst zijn. Kleinere tuinbedden kosten ook minder tijd en energie om te onderhouden dan grote tuinen.

2. Kies voor kunststof tuinstoelen

Kunststof tuinstoelen zijn een mooie manier om wat kleur en persoonlijkheid aan je tuin toe te voegen zonder je zorgen te hoeven maken over het onderhoud ervan. Ze zijn ook licht van gewicht, zodat ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden als dat nodig is. Als je een gemakkelijke manier zoekt om wat persoonlijkheid aan je tuin toe te voegen, zijn plastic tuinstoelen de manier om te gaan!

3.Voeg mulch toe

Mulch is je beste vriend als het om onderhoudsarm tuinieren gaat, want het helpt het vocht in de bodem vast te houden en houdt onkruid tegen dat met inheemse planten om water en voedingsstoffen concurreert. Een laag schorsmulch is een prima keuze voor een rotstuin omdat het er natuurlijk uitziet en erosie helpt voorkomen.

4. Neem bodembedekkers op

Bodembedekkers zijn planten die dicht bij de grond groeien en die met hun gebladerte de grond omhelzen. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor tuinen die weinig onderhoud vergen , want ze vergen heel weinig verzorging en kunnen meestal in minder dan een jaar een groot oppervlak bedekken. Bodembedekkers helpen ook het vocht in de bodem vast te houden, waardoor ze na de eerste paar jaar nog beter stand houden als de mulch afbreekt. Enkele populaire keuzes zijn tijm, kruipende phlox en kippen-en-kuikens (sempervivum).

5. Plant vaste planten

Meerjarige bloemen zijn over het algemeen veel gemakkelijker te verzorgen dan eenjarigen, omdat je ze maar één keer hoeft te planten en dan achterover kunt leunen en kijken bloeien ze jaar na jaar. Ze vragen tussen de bloei door ook heel weinig verzorging, zodat je meer tijd hebt voor andere taken rond het huis. Veel vaste planten zijn zelfzaaiend, wat betekent dat als hun zaden op een ideale plaats terechtkomen ze elk jaar vanzelf opkomen. Enkele populaire vaste planten zijn verbena bonariensis, euphorbia polychroma, en lithodora ‘Grace Ward’ .

Een goed ontworpen onderhoudsarme tuin kan een mooie en stressvrije aanwinst voor elk huis zijn. Door de tips op te volgen die we gegeven hebben, kun je een tuin aanleggen die gemakkelijk te onderhouden is en weinig werk van je vraagt. Dus ontspan en geniet van je tuin – hij zorgt wel voor zichzelf!