Nachtrust is belangrijk om goed te functioneren overdag. Een matras dat bij jouw lichaam past, kan hierbij bijdragen. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw matras kom je waarschijnlijk veel verschillende soorten tegen. De dikte en de grootte van een matras kan verschillen, maar ook het materiaal waarvan een matras is gemaakt. Maar welke soorten zijn er precies? En welke matras past het beste bij mijn slaaphouding? 

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen bevatten zakjes (pockets) gevuld met stalen veertjes. Ieder veertje is uitzonderlijk verpakt en kan zich daardoor aanpassen aan de druk die hierop wordt uitgeoefend. Het ligt comfortabel en biedt een goede ondersteuning voor je lichaam. Door de open structuur ventileert het bed goed en het voert vocht af.  

Koudschuim matrassen

Koudschuim zorgt voor een veerkrachtig en ventilerend bed. Een koudschuim matras voelt wat harder aan omdat het van stevig materiaal is gemaakt. Koudschuim wordt ook wel als meest luxe schuim gezien. Deze matrassen gaan lang mee: gemiddeld zeker 12 jaar. 

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen zijn erg populair. Dit is ook niet zo gek. Ze zijn betaalbaar én ze liggen ook nog eens comfortabel. Traagschuim staat ook wel bekend als ‘memory foam’, omdat de schuim heel langzaam zijn eigen vorm terugkrijgt als het ingedrukt wordt. Een traagschuim matras verdeelt de lichaamsdruk gelijkmatig en je zakt dus comfortabel weg. 

Gel matrassen

Gelmatrassen zijn een nieuwer concept en kunnen bieden een goed alternatief voor pocketvering matrassen of traagschuim matrassen. De binnenkant van het matras bestaat uit een gel die zich perfect naar je lichaam kan aanpassen. Een gel matras kan interessant zijn als je veel last hebt van lichamelijke problemen. De gel laag zorgt voor optimale drukverlaging op je lichaam. 

Latex matrassen

Latex matrassen liggen comfortbal doordat het van veerkrachtig en rekbare rubbersoort is gemaakt. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan kan een latex matras misschien een uitkomst bieden. 

Hybride matrassen

Wil je de veerkrachtigheid van een koudschuim matras en het comfort van traagschuim? Overweeg dan een hybride matras. Deze matrassen bieden een combinatie van de beste slaaptechnologieën in één matras. Een bijkomend voordeel is dat een hybride matras minder warmte vasthoudt dan de meeste latex- en traagschuimmodellen. 

Topdek matrassen 

Topdek matrassen zijn ideaal om extra comfort te creëren. Met een dun matras wordt het onderliggende matras beschermd en zal het matras langer meegaan. Ook is een topdek matras bevorderlijk voor je slaapcomfort.