Of er ergens een goede sfeer hangt, bijvoorbeeld in je eigen huis, is natuurlijk van heel veel factoren afhankelijk. Misschien ga je even door een wat mindere fase met je partner, daar wordt de sfeer niet beter van. Ook puberende kinderen kunnen zo hun weerslag hebben op de sfeer in huis, net als eventuele spanningen op het werk, geldzorgen of andere zaken die even niet meezitten. Maar gelukkig is dat allemaal lang niet altijd het geval. Soms is er eigenlijk helemaal niks aan de hand, maar wil je huis maar niet echt gezellig worden. Dan kan het zomaar de verlichting zijn die daar een rol in speelt.

Wat doen lampen voor de sfeer?

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe groot de rol is die lampen spelen als het gaat om het creëren van sfeer? Waarschijnlijk niet, of in ieder geval niet bewust. De makkelijkste manier om daar oog voor te krijgen, is misschien wel door je een gezellig café in te beelden. De sfeer zit er lekker in, het is er druk en knus en er wordt volop gekletst, en misschien wel gedanst. Een heerlijk avondje. Maar ook een avondje dat een eindtijd kent. Waar de boel uiteindelijk een keer gaat sluiten. Verloopt dat proces niet helemaal lekker en vanzelf, dan willen eigenaren nog wel eens de grote lampen aangooien om te laten zien dat het tijd is om te gaan. En iedereen die dat wel eens heeft meegemaakt, weet wat dat doet met de sfeer. Die is plotseling compleet anders. Niet meer knus, niet meer warm en gezellig. Nee, een café met stevige verlichting aan, dat is plotseling een vrij zakelijke, misschien zelfs kille ruimte. En dat allemaal door één schakelaartje om te zetten.

De juiste lampen in je huis

Als je merkt dat er in jouw huis ook een sfeertje hangt dat maar niet echt knus wil worden, kan het goed zijn dat je lampen daar een rol bij spelen. Dat kan zijn doordat ze wat te fel zijn en te veel licht geven. Maar het kan ook zijn dat het gaat om het soort licht dat wordt verspreid. Licht dat wit van kleur is, is vaak kil en wat steriel. In ons huis gebruiken we liever licht dat wat meer gele tinten, wat meer warmte bevat. Een goede manier om dat aan te kunnen passen, is kiezen voor LED verlichting. Die is er namelijk in vrijwel alle kleurtonen, van heel koel tot heel warm. Vaak kun je deze ook nog eens per moment aanpassen. Maar ook in andere lampen is er genoeg keuze wat dat betreft, en is er altijd wel een lamp te vinden die en de juiste hoeveelheid verlichting en de juiste hoeveelheid warmte aan een ruimte geeft. En dat doet wonderen voor de sfeer!