De industriële woonstijl is de laatste jaren steeds populairder geworden en blijft dat ook nog wel even, maar waarom? Dat is een goede vraag – een vraag die beantwoord kan worden door o.a. allereerst de geschiedenis van het industriële ontwerp en zijn inherente aantrekkingskracht kort te onderzoeken.

Laten we bekijken wat deze stijl zo populair maakt en hoe je hem in je eigen woningontwerp kunt integreren.

Oorsprong industrieel ontwerp

De stijl van het industrieel ontwerp gaat terug tot het einde van de 19e eeuw, toen fabrieken steeds prominenter aanwezig waren in steden over de hele wereld. In die tijd begonnen architecten elementen van fabrieken, pakhuizen en andere industriële gebouwen te combineren in woonhuizen. Deze combinatie van rustieke materialen en moderne kenmerken werd toen gecombineerd met heldere kleuren, gedurfde geometrische vormen en natuurlijke texturen, wat resulteerde in een unieke en uitnodigende uitstraling.

De aantrekkingskracht van industrieel wonen

Industrieel wonen is om vele redenen aantrekkelijk. Om te beginnen combineert het traditionele elementen als bakstenen muren en stalen balken met moderne meubels om een sfeer te creëren die tegelijkertijd klassiek en eigentijds is. Daarnaast is industrieel wonen ook heel praktisch. Omdat het zwaar leunt op ruwe materialen als hout, metaal en beton, is het gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, terwijl het er toch stijlvol uitziet. En tot slot is industrieel wonen veelzijdig; je kunt er gemakkelijk verschillende stukken of accenten in verwerken om je ruimte aan te passen zonder alles opnieuw te moeten doen.

Industrieel wonen integreren in je huis

Als je een beetje industriële flair aan je huis wilt toevoegen, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn er genoeg mogelijkheden. Overweeg om in je hele huis bakstenen muren of stalen balken toe te voegen als accentstukken – deze geven elke kamer meteen een ruwe maar  warme vibe, terwijl ze toch tijdloos klassiek blijven. Maar als dat te veel voor je is, kies dan voor industrieel meubelen van teruggewonnen hout of metaal – die geven een uniek tintje zonder de hele ruimte te overweldigen. Bij Happy Home Cruquius kun je je hart op als het gaat om keuze uit industriële meubels. Vergeet tot slot de verlichting niet – door te kiezen voor armaturen met zichtbare lampen krijgt je huis een onmiskenbare industriële uitstraling zonder dat je er al te veel geld of moeite in hoeft te steken.

De minimalistische esthetiek

Bij industrieel wonen draait alles om minimalisme; eenvoud, functionaliteit en veelzijdigheid krijgen voorrang boven opzichtige decoraties en uitgebreid meubilair. Hierdoor blijft je ruimte vrij van rommel en ziet hij er toch stijlvol en uitnodigend uit. Een opvallend kenmerk van industriële vormgeving is het gebruik van kale bakstenen muren of betonnen vloeren om textuur toe te voegen aan een anders effen achtergrond. Bovendien kun je unieke stukken in je inrichting verwerken, zoals vintage meubels of antieke vondsten – zolang ze niet afdoen aan het algemene luchtige gevoel van de kamer.

Duurzaamheid is hot

Mits goed uitgevoerd kan industrieel wonen ongelooflijk duurzaam zijn. Niet alleen gebruik je minder materialen dan voor een ander type inrichting nodig zou zijn, maar je gebruikt ook recyclebare materialen als hout en staal, waardoor ze veel gemakkelijker opnieuw gebruikt kunnen worden. En omdat bij dit type inrichting in het algemeen minder artikelen worden gebruikt, hoeven er ook minder producten te worden geproduceerd – waardoor je ecologische voetafdruk aanzienlijk kleiner wordt!

Eindeloos aanpasbaar

Tot slot is industrieel wonen enorm aanpasbaar – in tegenstelling tot traditionele ontwerpen die specifieke elementen vereisen die na installatie moeilijk te veranderen zijn (denk aan behang of ingewikkeld timmerwerk). Met industrieel wonen kun je gemakkelijk meubels mixen en matchen om iets unieks te creëren – geen twee ruimtes lijken ooit op elkaar! Zo kun je voortdurend aanpassingen doen zonder telkens opnieuw te moeten beginnen.

Conclusie

Industrieel wonen blijft populair omdat het traditionele elementen combineert met moderne accenten en tegelijkertijd toch zeer praktisch en aanpasbaar is. Of je nu op zoek bent naar iets subtiels of iets gewaagders, er zijn genoeg manieren waarop je deze stijl in je eigen woninginrichting kunt verwerken – wees dus niet bang om creatief te worden! Met slechts een paar eenvoudige aanpassingen hier en daar (zoals het toevoegen van een paar zichtbare bakstenen muren of metalen balken) ben je in een mum van tijd goed op weg naar een onmiskenbaar chique industriële look!