Als het erom gaat in de zomer koel te blijven, zijn er twee hoofdsoorten parasols waarvan je er minstens één in je tuin nodig hebt: zwevende en staande. Beide hebben hun eigen unieke voordelen, en daarom kan het moeilijk zijn te beslissen welk type voor jou het beste is. In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee parasolsoorten, zoals bijvoorbeeld de zwevende Van der Garde parasol, zodat je met kennis van zaken kunt beslissen welke voor jou de juiste is. Lees je mee?

Waarom een parasol in de tuin?

Een parasol is een must-have voor elke tuin, want hij kan de broodnodige schaduw en verkoeling bieden tijdens de hete zomermaanden. Niet alleen houdt hij je koel, maar een parasol kan je ook helpen beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent tijdens de zomer veel tijd in je tuin door te brengen, want het kan helpen om zonnebrand en andere huidbeschadigingen te voorkomen. Een Van der Garde zweefparasol met voet is dan ook een veelgekozen product voor mensen met een tuin.

Behalve om schaduw en bescherming tegen de zon te bieden, kunnen parasols ook gebruikt worden om een schaduwrijke plek te creëren om in te eten of te ontspannen. Dit is een geweldige manier om tijdens de zomermaanden optimaal van je tuin te genieten, want zo hoef je niet naar binnen om te genieten van een mooie, comfortabele plek om te eten of tijd door te brengen met vrienden en familie. En da’s wel zo lekker als het buiten ein-de-lijk weer eens een aangename temperatuur is!

Soorten parasols

Er zijn twee hoofdsoorten tuinparasols – zwevende en staande. Elk type heeft zijn eigen voordelen, en daarom is het belangrijk dat je de meest geschikte voor je behoeften kiest. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over zweefparasols en staande parasols, voor je een beslissing neemt over welke het beste bij je past.

Staande parasol

De staande parasol was vroeger onbetwist de populairste soort, ook omdat deze een stuk goedkoper te maken is dan de zwevende parasol. De staande parasol kun je bijna zien als een grote paraplu: de voet en stang van de parasol bevindt zich in het midden van het product en je schuift de parasol als een paraplu omhoog. Deze parasol wordt vaak gebruikt op evenementen om sta-tafels onder te zetten, maar je vindt ze ook terug in ontzettend veel tuinen. Veel tuintafels waren namelijk voorzien van een handig gat in het midden waar de staande parasol handig in kon schuiven. Vandaag de dag is onderstaande zwevende parasol echter een stuk populairder, vooral omdat het een veel ruimtelijkere tuin biedt. Desalniettemin beschermen zowel de staande als de zwevende parasol beide perfect tegen de zon.

Zwevende parasol

Als je je tuin een elegante en verfijnde uitstraling wilt geven, is een zwevende parasol de perfecte manier. Door de vormgeving van deze parasols kun je ze overal neerzetten zonder je zorgen te maken dat ze in de weg komen te staan van je andere tuinmeubilair. De voet van de parasol is bij deze variant namelijk niet in het midden geplaatst, maar aan een zijkant. De parasol zelf wordt middels een stevige hangconstructie vervolgens ‘zwevend’ uitgeklapt. Zo kun je de voet van een zweefparasol bijvoorbeeld naast je tafel zetten, terwijl de parasol de tafel en stoelen perfect van schaduw voorziet. Deze zweefparasols worden ook wel hangende of vrijhangende parasols genoemd, en zijn momenteel waarschijnlijk de meest populaire variant. Ze creëren namelijk zeeën van ruimte!

Welke variant past het beste bij jouw tuin?

Zweefparasols hebben veel voordelen, maar ze hebben ook een paar nadelen. Zweefparasols zijn doorgaans wat duurder in aanschaf dan staande parasols omdat ze een ander soort installatie en onderhoud vergen. Hoe hoger de parasol, hoe breder de schaduw zal zijn. Zweefparasols zijn er vaak in verschillende maten: kleinere versies die tussen 150 cm en 180 cm breed zijn, en grotere versies die tot 220 cm breed zijn of zelfs groter.

Wil je een mooie grote tuin met veel extra ruimte voor ligbedden en andere soorten meubilair, dan is een zweefparasol waarschijnlijk je beste optie om het meeste uit je ruimte te halen.

Voor je beslist welke soort parasol je koopt, is het belangrijk eerst over je tuin na te denken. Bedenk waar je de tafel en stoelen zou willen gebruiken, en bedenk ook welke extra’s je eventueel leuk vinden en waar je ze zou willen plaatsen. Denk aan de grootte van je tuin; als die vrij klein is, zal een grote parasol er misschien helemaal niet in passen. Kortom: overweeg beide soorten goed voor je een keuze maakt. Veel tuinier-plezier!