Architect Matthew Chamberlain heeft een duurzame boomhut ontworpen om starterswoningen te bieden in de straten van Londen, terwijl tegelijkertijd de hoge vervuilingsniveaus van de stad worden aangepakt.

De Street Tree Pods zijn druppelvormige structuren gemaakt van hout, ontworpen om samen te voegen met bestaande of nieuwe bomen. Door dezelfde ruimte op te nemen als een enkele parkeerplaats voor auto’s, biedt elke structuur kort verblijf aan een enkele bewoner. Chamberlain ziet ze bezet worden door studenten, jonge professionals en starters, of door mensen die dakloos zijn of in het proces van herhuisvesting zijn.

“Street Tree Pods wil een nieuw inzicht bieden in urbanisatie en gemeenschapsleven in Londen, waarbij zowel de huidige huisvestingscrisis als de groeiende vervuilingsproblemen in de stad worden aangepakt en uitgedaagd”, legde Chamberlain uit.

“Deze zelfvoorzienende, low-impact stedelijke tree pods voegen het huis en de straatboom samen, waardoor de mens zijn aangeboren aantrekkingskracht op de natuur en natuurlijke processen vergemakkelijkt, samen met de focus op het belang van wellness en duurzame architectuur.”

De gebogen houten vorm van het ontwerp is bedoeld om te verwijzen naar inosculatie – het natuurlijke fenomeen waarin de takken, stammen en wortels van twee bomen groeien en samenvloeien.

Chamberlain, die het project voltooide als onderdeel van zijn studie in architectuur aan de Universiteit van Westminster, gelooft dat het project mensen kan helpen realiseren dat bomen “een vitaal stuk infrastructuur voor een stad” zijn.

Hij beweert dat het project zowel de dichtheid van groen als woningen in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk zou kunnen vergroten, terwijl bewoners ook zouden kunnen genieten van de psychologische voordelen van het feit dat ze omringd zijn door de natuur – vaak over het hoofd gezien in stedelijke omgevingen.